Schrijven zoals mensen met elkaar praten, in makkelijke, vloeiende, eenvoudig te lezen zinnen. Het klinkt eenvoudig, maar de werkelijkheid is vaak anders. Regelmatig komt het voor dat een zin twee keer of zelfs vaker gelezen moet worden voordat duidelijk is wat er eigenlijk staat, en dat is niet goed. Het lezen van een tekst mag de lezer geen moeite kosten, anders haakt hij af en is het allemaal dure, verspilde moeite en tijd van de schrijver geweest zonder dat de bedoelde boodschap van de tekst de lezer bereikt.

Schrijven zoals je met elkaar praat, ik noem het zelf “praatschrijven”, is een kunst die niet iedereen beheerst. Door de eenvoud en makkelijke leesbaarheid lijkt het simpel, maar dat is het niet. Veel teksten verzanden in het gebruik van dure, moeilijke woorden en/of lastige zinsconstructies, en dat bevordert het lezen niet.

Ik beschouw mijzelf als een “praatschrijver” pur sang, iemand die schrijft zoals hij praat waarbij het gebruik van moeilijke woorden en zinsconstructies zoveel mogelijk wordt vermeden. Zoals met veel andere zaken, geldt ook voor schrijven in veel gevallen “minder is meer”, en worden teksten in het algemeen juist sterker en duidelijker door het weglaten van niet ter zake doende informatie en het schrappen van onnodige woorden en herhalingen.

Als u het bovenstaande herkent en aanspreekt, dan ben ik misschien de aangewezen persoon om u te helpen met het schrijven en/of redigeren van uw (web)teksten en andere redactionele uitingen op freelance basis. Ik nodig u dan ook graag uit om bij interesse of vragen contact met mij op te nemen via eric@evfotografie.nl of telefonisch op 0650-65 22 00

Eric Veenhuyzen